Loading
Atmospheric impacts - weather.

Atmosferski uticaji - vreme.

Atmosferski uticaji - vreme.

Ultraljubičasti zraci

Sunčeve ultraljubičaste zrake - zajedno s elementima (kiša, sneg itd.) - konzumiraju lignin u drvetu. Lignin je nosivi materijal drveta. Kao rezultat toga površina drveta postaje žuta, a zatim siva. Više nije vodootporna i površinska obrada više nije efikasna.

Vlažnost

Postoji zajednički element ili ključna karakteristika u napadu na drvo: vlažnost. Postoji snažna veza između okoline u kojoj se drvo koristi u građevinske svrhe i napada štetnih bioloških uticaja. Evropski odbor za normative (CEN) kroz evropski normativ EN 335, definisao je 5 klasa rizika na temelju vlažnosti kojoj je drvo izloženo pod različitim uslovima primene. Ostali faktori koji se razmatraju u nivoima rizika uključuje situacije u kojima  ili ima ili ne drvo dodir s tlom, čistom vodom. Ponekad se preklapaju različite klase rizika, naročito klase 2 (povremena vlažnost) i 3 (česta vlažnost).

Kada niste sigurni, treba odabrati najvišu klasu. Što je veći rizik, to je veća potreba za povećanjem prirodnog otpora drveta kroz postupke impregnacije. Ilustracija prikazuje primenu proizvoda impregnacije na drvo. Aktivni sastojci su zaključani u impregnacijskom filmu.

Kada niste sigurni, treba odabrati najvišu klasu. Što je veći rizik, to je veća potreba za povećanjem prirodnog otpora drveta kroz postupke impregnacije. Aktivni sastojci su zaključani u impregnacijskom filmu.

Vlažnosti / voda

Drvo nabrekne i smanjuje se. Pojavljuju se pukotine. Napadi gljiva i stvaranje plavih mrlja javljaju se zbog visokog sadržaja vlage.

Kiša

Kiša donosi porast vlage u drvetu. Takođe doprinosi stvaranju pukotina i gljivica.

UV zrake

Drvo gubi boju i postaje sivo zbog uticaja sunčevih UV zraka. UV zraci ne prodiru duboko u drvo. Ostaju na površini, jer je lignin degradiran, prianjanje vlakana je oštećeno, a drvo postaje sivkasto. Degradacija je spor proces.

Promene temperature

Pukotine se pojavljuju kada je drvo izloženo mrazu ili teškoj vatri, jer promene temperature uzrokuju promene u dimenzijama drveta.

Infracrveni zraci

Infracrveni zraci zagrejavaju izloženo područje, prouzrokujući pukotine uz zrnce i smole. Njihovo delovanje je izuzetno štetno jer se pre ili posle pojavljuju pukotine na površini drveta.

Zagađenje

Izgled drveta se razgrađuje.

Sunce

Učinak sunčevih zraka na drvo uglavnom se događa kroz ultraljubičasto i infracrveno zračenje.

Temperature

Promene temperatura uzrokuju promene u dimenzijama drveta.

Vlažnost okoline

Drvo je higroskopni materijal, što znači da može osloboditi ili apsorbovati vlagu iz okoline. Tokom tog procesa, dimenzije drveta se menjaju. Kada drvo apsorbuje vlažnost, ono bubri i povećava njegove dimenzije. Ako drvo oslobađa vlagu, smanjuje se. Stupanj širenja ili skupljanja znatno varira u zavisnosti od vrste drveta. Uopšteno, ove promene su značajnije u šupljinama visoke gustoće.